Login

Het laatste nieuws

Kinderen en games

Spelen is van alle tijden. En kinderen spelen nu eenmaal graag. Binnen, buiten, samen, alleen, offline, online... De meeste vormen van spelen hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Maar wat is wijsheid als het gaat om computergames? Goed of fout? Of ligt het genuanceerder?

Stel een kind de vraag of het liever huiswerk maakt of liever gamet en het antwoord zal je niet verbazen. Natuurlijk is spelletjes spelen achter een scherm leuker! En dat is prima. Het hoort erbij. Sterker nog, gamen zorgt in veel gevallen voor een betere focus, betere concentratie, betere motoriek, betere creativiteit, het aanleren van strategieën en vaak voor rust. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die regelmatig games spelen het beter doen op school.

Schermtijd

We hebben het dan wel over kinderen die maximaal zo'n uurtje per dag gamen. Dan blijft er voldoende tijd over voor andere belangrijke zaken als vriendjes, buiten spelen, huiswerk maken en lezen. Wanneer dit uurtje per dag echter (ruim) overschreden wordt moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Het gezonde "ontwikkelen" maakt dan plaats voor verslavingsgevoelig "moeten".

Maar goed. Nog heel even terug naar het positieve:

 • Interactie is in games heel belangrijk. En het is nooit verkeerd om te leren reageren op anderen of op veranderende situaties.
 • Het geduld van het kind wordt in veel games op de proef gesteld. Geduld leren te hebben is heel belangrijk in deze maatschappij.
 • Kinderen worden uitgedaagd om iets te doen wat lastig is en wat ze daarvoor misschien nog niet konden.
 • En ten slotte is er online vaak veel contact met andere spelers. En dat leidt vaak weer tot een betere communicatie.

Wanneer "veel" "te veel" wordt

Alle bovengenoemde positieve punten gelden wanneer een kind tot ongeveer een uur per dag aan het spelen is. Wanneer de schermtijd echter richting de twee a drie uur gaat worden de positieve kanten al grotendeels tot volledig uitgedoofd door de nadelen. En wanneer er meer dan drie uur per dag naar een scherm wordt gekeken is dit ronduit schadelijk voor de ontwikkeling.

Puur praktisch gezien is er dan, op schooldagen, al geen tijd meer voor zaken als huiswerk of (echte) rust. Daarnaast staan de hersenen van een kind dat zo lang per dag aan het spelen is eigenlijk nooit stil. Dat betekent dat geestelijk opladen er niet meer bij is. En reken maar dat schoolprestaties daaronder gaan lijden. Je kind zal maar blijven zitten vanwege het spelen van games... Niet iets om trots te vertellen.

Rust voor lichaam en geest

Wanneer een kind (of volwassene...) ook 's avonds laat nog altijd bezig is met computergames zal dit onvermijdelijk leiden tot een minder goede nachtrust. Normaal gesproken wordt aangeraden om een computer, tablet of smartphone ongeveer drie kwartier voor het naar bed gaan uit te zetten. Dan kunnen ogen en brein nog even tot rust komen.

Agressieve games

Los van de tijd die een kind besteedt aan gamen is er ook nog zoiets als het "soort" game. Ik begrijp dat ik mij hier, nu Fortnite op z'n hoogtepunt lijkt te zijn, op glad ijs begeef. Maar ik kan het niet ontkennen: agressieve films, series én games hebben een negatieve invloed op het gedrag van een kind. Het is gewoon bewezen. Een kind dat vaak online aan het schieten is op anderen verliest een deel van zijn of haar normbesef.

Tips

Wat kun je als ouder doen om het gezond én leuk te houden?

 • Stel grenzen.
  Stel "schermtijd per dag" in. En dan nog een kleine tip daarbij: Laat een wekkertje afgaan wanneer het genoeg is en laat het kind dan het actieve potje afmaken. Direct uitzetten zal zorgen voor een enorme frustratie.
 • Kijk mee.
  Vraag je kind eens om mee te kijken of zelfs mee te spelen. Zo zie je wat er gebeurt en kun je zelf spelenderwijs zien of een game geschikt is voor je kind.
 • Praat erover.
  Leg gewoon uit dat je het beste voor hebt met je kind.
 • Telefoon 's nachts niet bij het bed.
  Laat je kind zijn of haar telefoon 's avonds bij je inleveren. Dan is de neiging om 's nachts, wanneer slapen ff niet lukt, te gamen of te chatten een stuk kleiner.
 • Signalen.
  Houd signalen van je kind in de gaten. Slechtere concentratie, vermoeide blik, drang om te moeten gamen, etcetera. Je kent je eigen kind het beste.

Een goede balans tussen lekker gamen en gezond leven en leren is echt wel te vinden. Vaak vraagt het even tijd en energie, maar het resultaat is er dan ook naar!

N.B. Fortnite heeft een 12+ rating. Da's niet voor niets... ;-)

laatst bijgewerkt op: 21-03-2019
categoryAlgemeen
Bekeken: 1381 keer